معرفی مطالعه تطبیقی و جایگاه آن در پیاده سازی مدیریت فرآیندهای کسب و کار

مطالعه تطبیقی، مدیریت فرآیند های کسب و کار، پیاده سازی مدیریت فرآیندهای کسب و کار، Benchmarking, business process management, implementation, APQC PCF, ITIL, ANPQP, eTOM, IATF

در مقاله حاضر به معرفی مطالعه تطبیقی و جایگاه آن در پیاده سازی مدیریت فرآیندهای کسب و کار در سازمان پرداخته و معرفی کوتاهی از پرکابردترین مرجع‌های فرآیندی و استانداردهای مرتبط با آن از جمله APQC PCF، ITIL و … ارائه خواهد شد.

اگر به دنبال پیاده‌سازی مدیریت فرآیندهای کسب و کار در سازمان خود هستید، لازم است بدانید یکی از گام‌های مهم و مستتر در حوزه مدیریت فرآیندهای کسب و کار بهره مندی از تجارب دیگر سازمان‌ها در این عرصه است. اما نکته قابل توجه، دسترسی به اسناد فرآیندی آنان و جزئیات فرآیندهاست. اسنادی که داخلی و گاها محرمانه به حساب آمده و در دسترس نیست. این مسئله و نیاز همیشگی سازمان ها در بهینه کاوی از دیگر سازمان‌های صنایع مشابه، سبب شده که چارچوب‌ها و استانداردهای مرجع فرآیندی تدوین شود. این چارچوب های مرجع فرآیندی در صنایع مختلف و نیز به صورت کلی برای بهره گیری در تمامی سازمان ها تدوین شده اند که در دو مرحله پاسخ گوی نیاز سازمان‌ها هستند.

مرحله اول، تدوین سند معماری فرآیندها به کمک چارچوب‌های مرجع فرآیندی و استانداردهای مربوطه، و دیگری مرحله طراحی جزئیات فرآیند ها و روند اجرایی آن‌هاست. در پروژه‌‌های مدیریت فرآیند های کسب و کار، مطالعه تطبیقی هم به صورت الگو برداری از چارچوب‌های مرجع هم چون APQC، SAP و … به اجرا در می ‌آید و هم به صورت الگو برداری از شرکت‌ها و سازمان‌هایی که با سازمان مدنظر اجرای پروژه، در یک صنعت و حوزه فعالیت باشند اجرایی می‌شود. اما لازم است ابتدا تعریفی جامع از مطالعه تطبیقی ارائه گردد.

مطالعه تطبیقی روشي است كه به كمك آن کوشش می شود، تفاوت ‌ها و شباهت ‌هاي دو يا چند پديده از طريق مقايسه، درک و استخراج شود. در اين روش، محقق با مقايسه و تطبيق دو يا چند پديده ی نظري يا عيني، به بررسي وضعيت آن ها پرداخته و ضمن تحليل شباهت ‌ها و تفاوت ‌ها، به جمع ‌بندي و نتيجه ‌گيري مي ‌پردازد. اما در حوزه فرآیندی نکته‌ای حائزاهمیت وجود دارد. لازم است توجه شود که مطالعه تطبیقی الگوبرداری و بهینه‌کاوی دریک موضوع یا پدیده است و نه کپی‌برداری. این نکته در تمامی استاندارد های فرآیندی ذکر شده است. به نحوی که همواره عنوان شده در سطح کلان و معماری فرآیند های سازمان انطباق با چارچوب مورد استفاده اکیدا پیشنهاد می گردد. اما هرچه به لایه های پایین تر و جزئیات فرآیندی نزدیک شویم، میزان انطباق با چارچوب مرجع فرآیندی کمتر شده و به عبارتی بومی سازی از آن در سازمان رخ خواهد داد.

استانداردها و مرجع‌های فرآیندی در صنایع مختلف جهت بهره مندی سازمان‌های فعال آن، تدوین شده اند. از جمله این اسناد می توان به ITIL، eTOM، ANPQP و … نام برد در ادامه معرفی مختصری از استانداردها و چارچوب‌های مرجع فرآیندی ارائه خواهد شد.

ITIL، eTOM، ANPQP

 

سیما قربانی

5/5 - (1 امتیاز)

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

سلام مسیح کرمانی هستم و سه ساله که دارم در مورد مدیریت فرایند تولید محتوا می‌کنم. خوشحال می‌شم که نظراتتون رو از طریق لینکدین بشنوم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *