ابعاد طراحی ساختار سازمانی

ابعاد طراحی ساختار سازمانی

امروزه محیط سازمان‌ها محیطی پیچیـده، آشـفته و همـراه بـا عدم اطمینان است. ساختار سازمانی متناسب با سازمان یکی از عوامل مهم و اساسی جهت دستیابی سـازمان به اهدافش و رویارویی بـا چـالش‌­هـای محیطـی محسـوب مـی­‌شـود. مـدل‌هـای طراحـی ساختار باید به گونه‌­ای باشد که انواع پیچیدگی­‌های پیش روی سـازمان ماننـد پیچیدگی موجود در محیط و پیچیدگی روابط بین ذينفعان را درك کنـد. برای طراحی ساختار سازمانی یک سازمان باید دو بعد ساختاری و محتوایی را در نظر گرفت و اطلاعات مورد نیاز را با استفاده از روش­‌های گوناگونی مثل پرسشنامه و مصاحبه جمع­‌آوری کرد و همچنين نمودارهای مناسبی از داده­‌های خام را برای تحليل اطلاعات مرتبط تهيه کرد. در ادامه به معرفی ابعاد ساختاری و محتوایی پرداخته شده است.

  1. ابعاد ساختاری
  • پیچیدگی
  • رسمیت
  • تمرکز
  1. ابعاد محتوایی
  • استراتژی
  • محیط
  • تکنولوژی

پیچیدگی:

به میزان تفکیکی که در سازمان وجود دارد اشاره می‌­کند. تفکیک افقی، میزان و اندازه ای را که بین واحدها است، نشان می‌دهد. تفکیک عمودی به عمق و ارتفاع سلسله مراتب سازمانی اشاره دارد. تفکیک از نظر جغرافیایی، به میزان پراکندگی واحدها و امکانات و نیروی انسانی از لحاظ جغرافیایی اشاره دارد.

رسمیت:

رسمیت بیان می­‌کند اگر شغلی از میزان رسمیت بالایی برخوردار بوده، متصدی آن برای انجام دادن فعالیت‌های مربوط به آن شغل و این که چه موقع انجام شود و چگونه باید انجام گیرد از حداقل آزادی عمل برخوردار است. در این صورت از کارکنان باید همیشه نهاده­‌های یکسانی را به روش معینی به کار گیرند که منجر به نتایج از پیش تعیین شده و مشخصی می­‌شود. از این رو وقتی سازمان دارای رسمیت بالایی است، شرح شغل­‌های کارکنان مشخص، قوانین و مقررات زیاد و دستورالعمل­‌های روشن در خصوص فرآیند کار در سازمان وجود دارند. زمانی که رسمیت کم باشد کارکنان سازمان در به کارگیری نقطه نظرات خود از آزادی عمل بیشتری برخوردار هستند و همچنین رسمیت نوعی معیار استاندارد کردن است؛ چرا که آزادی عمل فرد با رفتار برنامه‌­ریزی شده به وسیله سازمان رابطه معکوس دارد؛ لذا استاندارد کردن موجب می­‌شود نظرات و پیشنهادات کارکنان در کارهای سازمان کمتر دخالت داده می‌شوند. به همین دلیل این ویژگی موجب کاهش شوق رفتاری کارکنان در امور مربوط به سازمان می­‌شود.

تمرکز:

به میزانی که تصمیم­‌گیری در یک نقطه واحد در سازمان متمرکز شده، اشاره دارد. تراکم قدرت در یک نقطه دلالت بر تمرکز دارد. تمرکز در سازمان وقتی است که مرکز ثقل تصمیم­‌گیری در قسمت بالای سلسله مراتب سازمان قرار دارد. به عبارتی اکثر تصمیمات توسط مدیرعامل و معاونین اتخاذ می­‌گردد. از طرف دیگر عدم تمرکز سازمانی وقتی است که هر عضو سازمان بتواند با توجه به میزان وظایف و مسئولیت­‌ها، تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. به عبارت دیگر زمانی که تصمیمات به صورت فردی یا گروهی در راس سازمانی اتخاذ می‌­شود و برای اجرا به واحدهای تابعه یا زیر سیستم‌ها بالغ می­‌گردد تمرکز در تصمیم‌گیری وجود دارد.

استراتژی:

استراتژی شيوه و راهي است كه برای تعیین اهداف سازمان تعیین و استفاده می­‌شود و ساختار وسيله‌­ای است كه مديريت با استفاده از آن به هدف­­‌های خود دست مي­‌يابد. روشی كه سازمان­‌ها با استفاده از استراتژی براي رسيدن به اهداف انتخاب مي­‌كند می‌تواند به چهار شكل تدافعی، تحليل‌گر، آينده‌نگر و انفعالی باشد.

 محیط:

محيط یک سازمان شامل نهادها، سازمان­‌ها و عواملي است كه خارج از مرز سازمان وجود دارند و بر تمام يا بخشي از عملكرد سـازمان اثر مي­‌گذارد كه سازمان نمي­‌تواند هيچ نوع كنترلي بر این عوامل داشته باشد باشد. بطور کلي سازمان‌ها با دو نوع محيط آرام و متشنج روبرو هستند.

تکنولوژی:

تكنولوژی عبارت است از ابزار، روش­‌ها و عملياتي كه در تبديل مواد اوليه به محصول یا خدمت مورد استفاده قرار مي­‌گيرد. سازمان­‌ها را مي­‌توان به نوع سازمان‌های توليد كالا و توليد خدمات تقسيم‌بندی كرد. سازمان‌ها از نظر تكنولوژي توليد به سه گروه توليد واحدهای محصول ،توليد انبوه و فرآيند مستمر توليد تقسيم مي­‌شوند كه هر يک متناسب با دامنه كنترل، نسبت كارگران، نسبت مديران، سطح مهارت كاركنان، ميزان تمركز و ميزان ارتباطات ساختار متناسب با شرایط خود را تعیین کنند.

5/5 - (2 امتیاز)

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

سلام مسیح کرمانی هستم و سه ساله که دارم در مورد مدیریت فرایند تولید محتوا می‌کنم. خوشحال می‌شم که نظراتتون رو از طریق لینکدین بشنوم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *