ارزیابی عملکرد چیست و چه مزایایی دارد؟ نمونه ارزیابی عملکرد

ارزیابی عملکرد

افراد یک سازمان می توانند بازخورد بسیار متفاوتی در رابط با ارزیابی عملکرد خود داشته باشند. برخی از کارمندان عاشق دریافت بازخورد هستند و آن را به عنوان ابزاری برای کمک به رشد و کارآمدتر در کار خود می بینند. دیگری ممکن است نسبت به کسی که عملکرد خود را نقد می کند، اضطراب زیادی احساس کند و حتی عملکردش بدتر شود. در آخر هم دسته ای هستند که نسبت به این روند بی تفاوت هستند و فقط می خواهند کارها در اسرع وقت انجام شود.

بنابراین چگونه می‌توانید یک فرآیند ارزیابی عملکرد ایجاد کنید تا با کارمندان مختلفی که با آن‌ها روبرو می‌شوید به درستی کار کند؟ با یک برنامه‌ی کامل و ابزارهای مناسب آن.

در این پست، به این موضوع خواهیم پرداخت که ارزیابی عملکرد چیست، با انجام یک ارزیابی می‌توانید به چه چیزی برسید و چگونه بهترین فرآیند ارزیابی را برای شرکت خود تنظیم کنید.

ارزیابی عملکرد چیست؟

ارزیابی عملکرد که به آن اندازه گیری عملکرد نیز می‌گویند، فرآیند ارزیابی موفقیت کارکنان شما در شغلشان است. سازمان‌ها اغلب از این ارزیابی‌ها برای تعیین این که آیا یک فرد برای ارتقای شغلی مناسب است یا خیر استفاده می‌کنند. ارزیابی همچنین می‌تواند ابزاری برای ارائه بازخورد به کارکنان باشد که به آنها اجازه می دهد بدانند چگونه می توانند عملکرد خود را بهبود بخشند.

برخی از شرکت‌ها از ارزیابی عملکرد استفاده می‌کنند تا مشخص کنند کدام کارمندان را ممکن است اخراج کنند یا در برنامه بهبود عملکرد (Performance Improvment Plan) قرار دهند. البته که این امر می‌تواند فرآیند ارزیابی عملکرد را برای کارکنان کمی استرس زا کند.

Gallup گزارش می‌دهد که تنها 14 درصد از کارکنان از سیستم مدیریت عملکرد خود احساس انگیزه می‌کنند و 95 درصد از مدیران نیز از آن راضی نیستند. این امر نشان می‌دهد که بسیاری از شرکت‌ها طرز استفاده صحیح از این رویکرد را نمی‌دانند.

الزامات یک سیستم ارزیابی فرآیند

الزامات ارزیابی عملکرد

در حالی که فرآیند ارزیابی عملکرد ممکن است از یک سازمان به سازمان دیگر متفاوت باشد، در اینجا برخی از جنبه‌های معمول و الزامی این فرایند آورده شده است.

۱. تعیین هدف

اولین مرحله از هر فرآیند ارزیابی، تنظیم استانداردهایی است که سرپرستان برای درجه بندی اعضای تیم استفاده می‌کنند. این کار معمولاً با نوعی هدف گذاری اتفاق می‌افتد که اغلب توسط رئیس بخش، مدیرعامل یا ترکیبی از هر دو تعیین می‌شود. عموما یک کارمند اهدافی بر اساس ترکیبی از اهداف شرکت و اهداف بخش دارد.


۲. بازخورد از همکاران

هنگامی که به پایان دوره ارزیابی خود نزدیک می‌شوید، باید کارکنان را تشویق کنید تا از دیگران بازخورد جمع آوری کنند. بهترین راه برای آن‌ها این است که با نزدیک‌ترین هم تیمی خود ارتباط برقرار کنند و از آن‌ها بخواهند که کارشان را صادقانه ارزیابی کنند.

همچنین می‌توانند این بازخورد را از چندین نفر درخواست کنند و آن را به صورت ناشناس جمع‌آوری کنند. یک راه آسان برای انجام این کار، فرم درخواست بازخورد آنلاین است.


۳. خود ارزیابی کارمندان

فرآیند ارزیابی عملکرد معمولاً شامل تکمیل  یک فرم خودارزیابی هر کارمند می‌شود. با این کار کارمندان فرصت دارند که به تمام دستاوردهای خود نگاه کنند و آن‌ها را بر اساس اهداف از پیش تعیین شده درجه بندی کنند. همچنین این فرم برای جمع آوری ارزیابی کارمندان و ارسال آن به مدیر برای بررسی مفید است.

پیشنهاد بهفا: مدیریت فرایند کسب و کار (BPM) چیست؟


۴. ارزیابی مدیر

یک مدیر می‌تواند ارزیابی اعضای تیم را قبل یا بعد از این که فرصتی برای بررسی خودارزیابی کارمند داشته باشد تکمیل کند. مرور این ارزیابی می‌تواند به مدیر کمک کند تا دستاوردهای کارمند را یادآوری کند، اما ممکن است قضاوت آن‌ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

ارزیابی مدیر فقط اولین قدم برای یک سرپرست برای ارائه بازخورد است، اما بررسی حضوری بهترین راه برای انجام این بازخورد است.

۵. بحث و مشارکت

مرحله نهایی فرآیند ارزیابی عملکرد معمولاً شامل یک بحث تک به تک بین کارمند و مدیر است. این امر معمولاً در یک جلسه حضوری اتفاق می‌افتد و شامل بررسی هر هدفی است که کارمند و مدیر تعیین کرده‌اند و ارزیابی می‌کنند که آیا کارمند به آن رسیده یا از آن فراتر رفته است. همچنین در این زمان می‌توان که ارزیابی خود کارمند را بررسی کرد و به مدیر فرصت داد تا در مورد آن اظهار نظر کند.

اگر ارزیابی عملکرد با پاداش یا تنبیه مرتبط باشد، مدیر می‌تواند این موضوع را با کارمند مطرح کند. در صورتی که کارمند به اهداف خود نرسید، برنامه‌ای برای بهبود عملکرد کارمند تنظیم می‌شود.

نمونه ارزیابی عملکرد - بهفا

نمونه‌ای از ارزیابی عملکرد شرکت بهفا

مزایای انجام ارزیابی عملکرد چیست؟

مزایای ارزیابی عملکرد بسیار زیاد است، البته تا زمانی که مراحل یک فرایند ارزیابی مفید و کارآمد را دنبال کنید. برخی از این مزایا شامل موارد زیر است:

  • حفظ انتظارات و استانداردهای روشن برای کارکنان
  • ایجاد مسیر مستقیم برای ترفیع و افزایش
  • دادن بازخورد ضروری به کارکنان برای کمک به بهبود یا احساس ارزشمند بودن
  • دادن فرصتی به مدیران برای قرار دادن کارکنانی که با مشکل مواجه هستند در برنامه بهبود عملکرد
  • تعیین اهداف کل شرکت برای همه کارمندان که در راستای آن تلاش کنند

جمع بندی

به طور خلاصه فرایند ارزیابی عملکرد اگر به خوبی انجام شده باشد، یک جزء مهم از رشد و توسعه حرفه‌ای کارکنان و موفقیت کلی سازمان است. یک فرآیند ارزیابی جامع و منصفانه به کارکنان اجازه می‌دهد تا بازخورد مفید دریافت کنند، زمینه‌های بهبود را شناسایی کنند و اهدافی را برای رشد آینده تعیین کنند.

سازمان‌ها می‌توانند با رعایت بهترین شیوه‌ها مانند تعیین انتظارات واضح کارکنان، ارائه بازخورد منظم و شناسایی و پاداش دادن به عملکرد خوب کارمندان، یک تجربه ارزیابی مثبت و سازنده برای همه طرف‌های درگیر ایجاد کنند.

5/5 - (2 امتیاز)

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

سلام مسیح کرمانی هستم و سه ساله که دارم در مورد مدیریت فرایند تولید محتوا می‌کنم. خوشحال می‌شم که نظراتتون رو از طریق لینکدین بشنوم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *