چرا تحول و چرا بهبود کافی نیست؟

برای اغلب شرکت‌ها، تحول فرآیند ممکن است هزینه‌بر، مخاطره آمیز و حتی مخرب باشد اما بر اساس بلوغ فرآیند، توانایی فرآیند در ایجاد نتایج با کیفیت (از منظر هزینه و زمان)، رقابت‌پذیری و استراتژی‌های سازمان، شاید تحول بهترین گزینه‌ی پیش روی سازمان باشد.

در حقیقت بهبود فرآیند تنها می‌تواند یک سازمان را از منظر هزینه و رقابت پذیری بهتر کند. علاوه بر این برای اغلب سازمان‌ها، بهبود عملیاتی، یک عملیات چابک یا توانایی تغییر سریع (با ریسک و هزینه پایین) ایجاد نخواهد کرد.

بر اساس تعریف، بهبود باعث می‌شود هر چیزی را بهتر در اختیار داشته باشیم؛ بدین معنی که چیزی را بازنگری نمی‌کند بلکه آن را بهبود می‌دهد. بنابراین اگر شما به دنبال راه‌هایی هستید که کاری را سریع‌تر و ارزان‌تر با کیفیت بهتر انجام دهید، در همه این موارد به دنبال یک چیز هستید و آن انجام بهتر کار است. اما از سوی دیگر صنعت هم تکامل خواهد یافت؛ تکنولوژی خارج از اراده ما رشد خواهد کرد که می‌تواند به سادگی کارهای ما را بهبود دهد؛ عرصه رقابت شرایط جدیدی خواهد داشت و بازار نیازمند رویکردهای جدیدی خواهد بود.

برای اغلب شرکت‌ها پاسخ به این تغییرات، نیازمند راه‌حلی یکپارچه است تا به آنها اجازه ‌دهد با موفقیت به کسب و کار خویش ادامه دهند. این نوع راه حل کاربرد خواهد داشت اما به اندازه کافی مفید نخواهد بود، گرچه ارزان است و شکست‌های زیادی در پی نخواهد داشت. این راه حل در نهایت به یک عملیات بدون کارکرد تبدیل خواهد شد و در این مسیر، تحول غیرقابل اجتناب‌پذیر است.به همین دلایل تحول باید به عنوان یک حرکت استراتژیک و یک الزام بلند مدت برای کسب و کار و توانایی آن در رقابت، مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید به عنوان یک تعهد در راستای مدرن کردن، ارتقا و بازنگریِ آینده کسب و کار در نظر گرفته شود.

اهداف تحول باید در یک چشم انداز بلند مدت تعریف شود و به این نکته توجه شود که چشم انداز بلند مدت و اهداف آن با چشم انداز کوتاه مدت متفاوت هستند. به طور مثال کاهش کارکنان یک اقدام کم اثر در راستای مدرن سازی است اما اغلب با تحول ترکیب می‌شود. باید توجه شود که کاهش کارکنان و یا اقداماتی این چنینی باعث می‌شود تا پروژه تحول با مخاطرات بزرگی همراه شوند چرا که اگر کارکنان متوجه بشوند که شغل آنها یا دوستانشان در خطر است، هرگز مشارکت نخواهند کرد.

بنابراین اهداف تحول باید بر روی مدرن‌سازی عملیات‌ها، توانایی آنها در رقابت و مشتریان تمرکز کند و بر اساس چشم اندازی از بازار شروع شوند. سپس به الزامات دستیابی به چشم انداز مورد نظر توجه شود. این اهداف جایگزین اهداف بهبود می‌شوند. به این دلایل باید گفت که تحول یک اقدام استراتژیک است و مبتنی بر بهبود نیست._row]

به این محتوا امتیاز دهید

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

کارشناس تولید محتوا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *