معماری سازمانی مدل محور

سیستم اطلاعاتی، مدیریت جریان کار، WFMS، PAIS، مدل، مهندسی نرم افزار، Model Based Architecture

در دهه 1990، سیستم‌های مدیریت جریان کار یا همان WFMSها ایده جدیدی را مطرح کردند که در آن سیستمی بر پایه‌ی مدل‌های فرآیندی جهت پشتیبانی از فرآیندهای کسب‌وکار ارائه شده بود. این مدل‌های فرآیندی می‌توانند فرآیندهای اجرایی سازمان را به تصویر درآورند و یا در سازمان مصوب شده و در یک مخزن گردش کار انبار شده باشند. درصورتی که مدل‌های فرآیندی از پیش طراحی و مصوب شده باشند، توسعه سیستم هزینه کمتری را به همراه خواهد داشت. مدل‌های فرآیندی به محیط کاربران فرآیند و نرم‌افزارهای مورد استفاده آن‌ها و زبان‌های برنامه‌نویسی نزدیک‌تر است. امروزه اکثر ایده‌هایی که در ارتباط با سیستم‌های مدیریت گردش کار مطرح می‌شود، در زمینه خدمات تحت وب و معماری خدمات محور است.

سیستم‌های مدیریت جریان کار نشان دادند که ایجاد یک سیستم اطلاعاتی با استفاده از مدل‌ها و بدون هیچ‌گونه برنامه‌نویسی، امکان پذیر است. به همین خاطر می‌توان گفت WFMSها  نوع خاصی از سیستم‌های اطلاعاتی هستند که به آن‌ها سیستم‌های اطلاعاتی آگاه به فرآیند یا همان PAIS می‌گویند.

ده سال بعد شرکت OMG ایده‌ای را گسترش داد که گام بعدی را در این زمینه با توسعه «معماری مدل محور» یا همان MDA برداشت. معماری مدل محور، پیشنهاد می‌دهد که هنگام توسعه سیستم‌های نرم‌افزاری و هرگونه برنامه‌نویسی، توجه ویژه‌ای به مدل‌ها و دقت آن‌ها شود. معماری مدل محور ناظر به تمام سیستم‌های اطلاعاتی سازمان است و تنها سیستم‌های اطلاعاتی آگاه به فرآیند را پوشش نمی‌دهد. ایده MDA امروزه در بسیاری از فناوری‌ها و استانداردهای توسعه یافته توسط OMG به چشم می‌خورد که به عنوان مثال می‌توان از UML، MOF، XMI وQVT نام برد.

معماری مدل محور بر دو نوع خاص از مدل‌ها تمرکز دارد. این دو نوع شامل مدل‌های مستقل از پلتفرم یا همان PIM و مدل‌های دارای پلتفرم خاص یا همان PSM می‌باشد. مدل‌هایی که در سیستم‌های مدیریت جریان کار مورد استفاده قرار می‌گیرند، مدل‌های تخصصی و برپایه نظرات خبرگان هستند که به آن‌ها مدل‌های مستقل از محاسبه یا Computation Independent Model می‌گویند. معماری مدل محور تأثیر بسیاری بر فرآیند توسعه نرم افزار دارد؛ زیرا تمرکز را به جای برنامه نویسی، به سوی مدل‌ها سوق می‌دهد. این معماری تصویری از مدیریت جریان کار را برای آن دسته از سیستم‌های اطلاعاتی که آگاه به فرآیند نیستند، ارائه می‌دهد؛ اما در پی افزایش استفاده از مدل‌های فنی و تکنولوژی‌های ارائه شده توسط OMG، دیگر معماری مدل محور، قادر به پوشش دادن مدیریت جریان کار و دیگر رویکردهای مدلسازی، نبود. به همین خاطر مفهومی تحت عنوان «مهندسی نرم‌افزار برپایه‌ی مدل» یا همان MBSE توسعه یافت. سیستم‌های مدیریت جریان کار نوعی از مهندسی نرم افزار برپایه مدل است.

2.3/5 - (3 امتیاز)

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

کارشناس تولید محتوا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *