معرفی چارچوب‌های فرآیندی- بخش اول: PCF


در میان لغات زیادی که فعالان کسب و کار از آن استفاده می کنند واژه «چارچوب» بسیار گیج کننده است.استفاده های متعددی دارد و برای رساندن معنای دقیق بایستی کامل توضیح داده شود.در گذشته شرکت ها هرکدام تلاش میکردند فرآیندهای خود را با نرم‌افزارهای مختص خود  بشناسند و بهبود بخشند ولی دردهه های اخیر از نرم افزار ERP استفاده میکنند و بجای اینکه چرخ را از نو اختراع کنند از چارچوب های فرآیندی بهره می برند. ولی استفاده از این ابزار مانع نمی شود که آن را بسته به نیاز خود مورد اصلاح قرار ندهند.چارچوب فرآیندی یک نقطه آغاز است که واژگان مشترک رادر اختیار شرکت ها قرار می دهد و آنها هستند که آن را با نیازهای خود تطبیق می دهند.بعنوان مثال شما می توانید 80%چارچوب را قبول کنید و برروی 20% از چارچوب که شما را بر روی لبه رقابتی قرار میدهد تمر کز کرده و مطابق با نیازتان آن را تغییر دهید.

چارچوب فراصنعتی طبقه بندی فرآیند(PCF[1])،  چارچوبی جهت طبقه بندی فرآیندهای عملیاتی در سازمان است. وظیفه آن مقایسه ی کارآمدی واقعگرایانه بین فرآیندداخل و خارج سازمان است. PCF توسط APQC[2] و شرکت های عضو آن توسعه پیدا کرد. PCF یک استاندارد رایگان و در اختیار همه است و به منظور تسهیل ارتقا از طریق مدیریت فرآیندفارغ از نوع صنعت، اندازه و مکان آن است. PCF فرآیندهای عملیاتی و مدیریتی را به 13-دسته طبقه بندی می کند که شامل بیش از 1000 فرآیندو عملیات های وابسته آن است.

فرآیندهای عملیاتی

فرآیندهای پشتیبان

چارچوب جهت بهبود فرایند

به  تجربه ثابت شده است پتانسیل های معیارهای سنجش بهبود و مقایسه در پارادیایم های درون صنعتی یافت نمی شوند. برای فعال کردن این پتانسیل، APQC، چارچوب طبقه بندی فرآیند(PCF) را پیشنهاد می دهد که مدلی با درجه ی بالا و فارغ از نوع بنگاه، به سازمان اجازه می دهد تا فرآیندهایش را از دیدگاه فراصنعتی بنگرد. این چارچوب فراصنعتی بیش از 20 سال توسط هزاران شرکت از سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. PCF یک پایه ی «معیار استاندارد باز» (OSB) را برای APQC فراهم می آورد و به عنوان یک مشاور در رهبران صنایع در تمام دنیا به کار می رود PCF به طور مرتب به روزرسانی می شود و در هر نسخه جدید OSB، توضیحات فرآیند و ارزیابی ها بهبود می یابند.

 سطوح PCF

جهت دسته‌بندی فرآیندها بر اساس چهارچوب PCF، یک تقسیم بندی پنج سطحی ارائه شده‌است. سطح اول، رده‌بندی فرآیندهاست. که از 13 دسته فرآیند تعریف شده‌است که پیشتر نشان داده شد. سطح دو گروه فرآیندی است. در این گروه فرآیندهای مشابه کنار هم قرار می‌گیرند. چند گروه فرآیندی تشکیل یک دسته می‌دهند. همان‌طور که می‌دانیم فرآیندها از فعالیت‌ها تشکیل شده‌است، لذا فعالیت‌ها را ذیل فرآیندها می‌آوریم. وظایف فعالیت‌هایی بسیار جزئی تعریف می‌شوند که ذیل آن‌ها قرار می‌گیرند. هر کدام از این دسته‌ها، گروه‌های فرآیندی، فرآیندها، فعالیت‌ها و ظایف، با یک کد پنج رقمی نمایش داده می‌شوند.

با توجه به اینکه PCF یک چهارچوب فرآیندی است، یک دسته‌بندی که می‌تواند با کمی تغییرات در تمام صنایع استفاده شود را ارائه داده‌است. که می‌توانید به صورت PDF آن را دانلود کنید.  هم‌چنین در BPM Day پنجم، طبقه‌بندی فرآیندها در شهرداری اصفهان مورد بررسی قرار گرفت که فایل ارائه آن قابل دانلود است.

گزارش نشست هم اندیشی پنجم با ارائه طبقه‌بندی فرآیندها در شهرداری اصفهان

ترجمه و تنظیم: صدرا آذرمهر

پانویس:

[1] . Process classification framework

[2] . American Productivity& Quality center

3.8/5 - (5 امتیاز)

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

سلام مسیح کرمانی هستم و سه ساله که دارم در مورد مدیریت فرایند تولید محتوا می‌کنم. خوشحال می‌شم که نظراتتون رو از طریق لینکدین بشنوم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *