معماری سیستم مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار


در مطلب پیشین به معرفی سیستم مدیریت فرآیندهای کسب و کار پرداختیم. در این مطلب نکاتی پیرامون معماری این نرم افزار ارائه خواهد شد.

در بررسی سیستم‌های اطلاعاتی، یکی از موضوعات مهم و تکنیکال، موضوع معماری سیستم است. منظور از معماری سیستم، اجزای آن، کاربرد هر یک و چگونگی ارتباط آن‌ها با یکدیگر می‌باشد. در این راستا، در زمینه BPMS ها همواره این سؤالات پیش رو است که یک BPMS چگونه کار می‌کند و اجزای آن چیست؟ در شکل زیر اجزای اصلی یک BPMS را مشاهده می‌کنید.

موتور اجرایی: می‌توان گفت قلب یک BPMS موتور اجرایی آن است. این موتور موارد کاربرد متفاوتی دارد. این موارد کاربرد شامل 1- ایجاد فرآیندهای قابل اجرا 2- توزیع کار میان مجریان مختلف فرآیند 3-  ذخیره سازی و بازیابی داده‌ها به صورت خودکار جهت اجرای فرآیندها می‌باشد. موتور اجرایی به صورت پیوسته پردازش‌ها را پایش کرده و همواره مشخص می‌کند که چه فعالیتی در گام بعدی باید به اجرا برسد. سپس کارهای موردنظر به منابع مورد نظر تخصیص پیدا می‌کنند. منظور از منابع موردنظر منابعی است که به طور همزمان برای انجام آن کار اختیار و کیفیت لازم را برخوردار باشند.

ابزار مدلسازی فرآیند: موارد کاربرد ابزار مدلسازی فرآیند شامل 1- ایجاد امکان ایجاد و اصلاح مدل فرآیندی 2- افزودن داده‌های موردنیاز به مدل‌های فرآیندی از جمله ورودی‌ها و خروجی‌ها، مجریان، قوانین تجاری و شاخص‌های ارزیابی عملکرد 3- ذخیره سازی، به اشتراک گذاری و بازیابی مدل‌های فرآیندی از مخزن مدل‌های فرآیندی است. مدل‌های فرآیندی توسعه یافته توسط این ابزار، در موتور اجرایی جاری می‌شوند. موتور اجرایی از این مدل‌های فرآیندی جهت شناسایی فعالیت‌ها، مجریان، منابع و توالی انجام‌ آن‌ها استفاده می‌کند.

کنترلگر لیست کاری:  این بخش از سیستم مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار مرتبط با این موضوع است که به کدام یک از مجریان فرآیند، کار ارائه می‌شود. کنترلگر لیست کاری به مانند یک صندوق دریافت (inbox) در ایمیل عمل می‌کند. بدین صورت که مجریان فرآیند می‌توانند در آن لیست کارهای آماده‌ی اجرا را مشاهده نمایند. این ابزار توسط یک فرم الکترونیک اجرا می‌شود. هنگامی که یکی از کارهای موجود در لیست کاری، توسط یکی از افراد آغاز می‌شود، این تغییر در فرم الکترونیک اعمال شده و با عنوان Check-out خوانده می‌شود. سپس داده‌ها و اطلاعات مرتبط با کار انجام شده، توسط کارمند در فرم درج شده که به این گام نیز Check-in می‌گویند. پس از اتمام نیز، آن کار از لیست کارهای آماده اجرا حذف خواهد شد.

خدمات بیرونی: بسیاری از اوقات نیاز است تا برای اجرای یک فرآیند کسب‌وکار، یک یا چندین نرم‌افزار خدمات ارائه دهند. از آنجایی که در اکثر فرآیندهای کسب‌وکار فعالیت‌هایی وجود دارد که به صورت کاملا خودکار انجام شوند، در برخی مواقع لازم است تا موتور اجرایی، هنگام اجرای یک فعالیت نرم افزار دیگری را احضار کرده تا خدمات موردنظر را به فعالیت مربوطه ارائه دهند. به عنوان مثال در یک فرآیند اعطای تسهیلات بانکی، گام اعتبارسنجی مشتری معمولا توسط یک سامانه تخصصی و به صورت خودکار انجام می‌شود. در این صورت نیاز است تا در هر بار اجرای فرآیند و رسیدن به این گام، یک درخواست از طرف BPMS به صورت وب سرویس به سامانه مربوط به اعتبارسنجی ارسال شده و سپس نتیجه مربوطه نیز از طریق وب سرویس دریافت گردد.

ابزار مدیریت و پایش: این ابزار از بخش‌های ضروری برای عملیات‌های قابل اجرا در BPMS می‌باشد. جهت درک کاربرد این ابزار، در دسترس بودن کارکنان مرتبط با یک فرآیند را در نظر بگیرید. هنگامی که فردی در مرخصی استعلاجی یا مأموریت باشد، با درج این موضوع در سیستم، سیستم آگاه می‌شود که نباید کاری را به آن فرد تخصیص دهد. هم چنین توسط این ابزار می‌توان عملکرد کارکنان و عملکرد تمام فرآیند را نیز با استفاده از شاخص‌های تعریف شده در سیستم، پایش و کنترل نمود.

نیلوفر شکیب

به این محتوا امتیاز دهید

مسیح کرمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for مسیح کرمانی

سلام مسیح کرمانی هستم و سه ساله که دارم در مورد مدیریت فرایند تولید محتوا می‌کنم. خوشحال می‌شم که نظراتتون رو از طریق لینکدین بشنوم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *